Igualada commemora el 75è aniversari dels “Gegants de la Ciutat” i dels “Nanos Nen i Nena”

La capital de comarca ha celebrat l’efemèride de bracet amb l’European Balloon Festival.

Aquest dissabte, Igualada ha festejat l’aniversari de les seves figures acompanyada de la participació de nou colles convidades.

El passat dissabte 14 de juliol l’Associació Cultural Dessota, amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada,ha celebrat el 75è aniversari dels Gegants de la Ciutat i dels Nanos Nen i Nena” (estrenats el 24 de juny  de 1943, respectivament).

A tals efectes, han tingut lloc un conjunt d’actes oberts a la ciutadania, per tal que petits i grans puguin ser partícips de la present festa de la Imatgeria de la Ciutat.

D’aquesta manera, i comptant amb la companyia de les figures de la Colla Gegantera de Capellades, Casa de la Caritat de Barcelona, Cervera, Girona, Lleida Paeria, Manresa, Barcelona Santa Maria del Mar i Valls Ciutat, així com els gegants del Barri de Xauxa d’Igualada, del Bisbalet, del Barri de la Font Vella d’Igualada, els Gegants de la Ciutat, els Nanos de la Ciutat, l’Àliga de la Ciutat, els Capgrossos de la Ciutat, els Gegantons Tomeu i Pia …, Dessota ha organitzat, cap a les  17h, una Plantada de Gegants a la Plaça de l’Ajuntament d’Igualada, amb exposada la Imatgeria de totes les colles participants. Seguidament, a les 18h, s’iniciàuna cercavila pels carrers d’Igualada seguint el següent recorregut: sortint de la Plaça de l’Ajuntament, i recorrent el Carrer de Santa Maria, la Plaça Pius XII, el Carrer de Custiol, la Rambla de Sant Isidre, el Carrer Sant Magí, la Plaça de Cal Font, Carrer Aurora, el Carrer de Santa Caterina, el Carrer de Joan Maragall, fins arribar a la Plaça de l’Estació Vella, on, a les hi haguè una Mostra de Balls de Gegants i, en finalitzar l’exhibició, vora les 20:30h el lliurament de recordatoris i comiat de les colles participants.

RESTAURACIÓ 2017

Els gegants es trobaven en un estat força delicat de conservació tant de policromia, cartró com de l’estructura interna, fruit de més de set dècades de festes i balls arreu de Catalunya, Espanya i fins i tot Europa. Fa un any, Dessota i l’Ajuntament van iniciar les gestions per restaurar els gegants, amb l’objectiu de recuperar de nou les fesomies originals, deformades pels cops i les capes de pintura afegides en múltiples reparacions. També es volia aprofitar el procés per aconseguir uns gegants més manejables i lleugers i s’han construït uns nous cossos i braços, més proporcionats, lleugers i resistents.

UNA MICA D’HISTÒRIA

La parella de gegants va ser estrenada el 24 de juny de l’any 1943 durant la festivitat de Corpus i fou comprada per 9.500 pessetes a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona. Durant tots aquest anys han exercit d’autèntics ambaixadors d’Igualada, des de 2013 amb nou vestuari i des de 2016 amb nou ball.

El any 2016 l’associació cultural DESSOTA (gestors de l’imatgería municipal d’Igualada),va organitzar el 1er concurs de ball de gegants, el qual va ser tot un exit amb la participació de les colles punteres a nivell nacional.